Arduino İde Tanıtımı

  Merhabalar ;

    Bir önceki yazımızda arduino programlama  arayüzümüzü indirmiştik. Şimdi de programlama yapacağımız bu arayüzü biraz daha yakından inceleyelim.

   Programımızı ilk açtığımızda karşımıza üstte bir araç çubuğu burada farklı görevlerdeki butonlar ve çeşitli görevler üstlenen menüler bulunmaktadır. Bunlardan en çok  'Dosya'  ve  'Araçlar' kısmı ile çalışacağımızdan buralara değinelim ;

    Dosya sekmesine tıkladığınızda karşınıza birçok seçenek gelecektir bunların çoğu  zaten  birçok farklı  programın da dosya sekmesinde bulunan seçenekler olduğunu  göreceksiniz.Onların üzerinde durmanın pek bi anlamı da yok sanırım.Örneğin ; 'Yeni' seçeneği yeni  bir proje açmanızı , 'Aç' seçeneği ise önceden  yazdığınız bir projeyi açmanızı sağlayacak vs ...

      Burada bize farklı gelecek kısım ' Örnekler' sekmesi  olabilir. Bu sekmede ise Arduino nun bizlere ilk etapta yapacağımız projelerimizde kullanabileceğimiz hazır kodları göreceğiz . Buradaki kodların sayısı ilk etapta az olabilir . Projelerinizde ihtiyaç oldukça yeni kütüphaneler indireceğiz.  Bu kütüphaneleri indirdikçe de burada indirdiğimiz kütüphanelerle ilgili  temel  düzeyde kod örnekleri ekleneceğini göreceğiz . Kütüphane kısmı kafanızı karıştırmasın daha sonra onlarla ilgili yazılarımızda nasıl kullandıklarını projeye nasıl dahil edileceklerinden de bahsedeceğiz...


                                                       Arduinoda  "Hello  World"  ( Blink )


      Araçlar kısmından da kısaca biraz bahsedelim.Bu kısımda kart ve port  kısımları sıkça kullanıcağımız kısımlar olacaktır . Özellikle birden fazla Arduino kart çeşidiyle çalışıyorsak eğer.
Örneğin arduino uno kartı ile çalıştık daha sonra farklı bir proje için farklı bir kart çeşidi olan arduino nano'yu taktık diyelim.Eğer araçlar kısmındaki kart ve port ayarlarınızı yapmazsanız  programınızın  yeni kartınıza yüklenmediğini göreceksiniz.

   Bu ayarlar şöyle ; ilk olarark arduino kartınız hangi usb poruna bağlıysa (com6 ,com7 gibi) port kısmından  bu portu seçmeniz gerekiyor. Hangi port olduğunu bilmiyorsanız yine 'Aygıt yöneticisi' panelinden bağlantı kısımları sekmesinden hangi porta hangi cihazın bağlandığını göreceksiniz.

  İkinci kısım ise şöyle ; 'Araçlar' kısmındaki kart' sekmesinden kullandığımız kart hangi modelse ona göre buradan seçimizi yapmamız gerekecek . Aksi halde yazdığımız programımız kartımıza yüklenmeyecektir.


     Geri kalan butonların fonksiyonların da alttaki resimde yanlarına yazdım

 İde tanıtımı da bu kadar arkadaşlar . Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

 

0 yorum:

Yorum Gönder