Arduino Temel Komutlar

 Merhabalar ;

   Evet arkadaşlar arduino programlama için idemizi kurduk ve tanıttık.Şimdi ise bu kartı nasıl programlayacağımız konusuna giriş yapabiliriz.

  Öncelikle arduino dili C tabanlı olduğundan  arduino programlarken kullandığınız birçok kodun C kodu olduklarını göreceksiniz.İlla C dili değil java , c++ ,c# , vs.. gibi herhangi bir programlama dilinde bir tecrübeniz var ise arduino  kodlarken de muhtemelen çok sıkıntı yaşamayacaksınız.

   Tabi hiç programlama dilleriyle uğraşmayanlarımız da olabilir. Bu yüzden de 'Arduino Programlama ' sekmesi altında  C dilinin programlama temellerinden bahsetmeye  çalışacağım.. Gerekli yerler hem kodların yanında yorum satırı olarak hem de ihtiyaç duyuldukça ayrıca başlıklar açılarak  verilecektir.

  Arduino temel kodlarıyla işe başlayalım.İlk defa arduino programını açtığınızda karşınıza gelen ve tüm arduino programlarında mutlaka bulunması gereken iki adet fonksiyon göreceksiniz  (daha sonraki yazılarda  fonksiyonlar konusuna ayrıntılı olarak değinilecektir.).Bunları açıklamayla başlayalım ..

  -> void setup(){} : Bu fonksiyon parantezleri içine yazacağımız kodlarla arduino kartımız üzerindeki pinleri giriş veya çıkış pini olarak ayarlayabilmemizi sağlar. Program çalıştırıldığında bir kez çalıştırılır.

  -> void loop(){}  : Programımızın ana fonksiyonu gibi düşünebilirsiniz . C veya C++ taki main() fonksiyonuyla eşdeğerdir.İçerisindeki kodları program çalıştığı sürece tekrar tekrar çalıştırır.


     Şimdi ise sıklıkla kullandığımız komutları inceleyelim ;


->pinMode(pin,mod) : İstediğimiz herhangi bir pini giriş pini veya çıkış pini olarak ayarlamamızı sağlar . void setup() fonksiyonu içine yazılır.Buradaki pin = pin numarası , mod değeri ise INPUT veya OUTPUT  değerlerini alır.

->digitalWrite(pin,değişken) : Burda ise seçtiğimiz pine 5v çıkış (bağlanılan donanıma göre 3.3 v da olabilir)  veya 0 volt çıkış verdirmek için kullanyoruz.Buradaki pin yine seçtiğimiz pin numarası değişken ise HIGH (5v)  veya LOW (0v) değerlerini alır.

->digitalRead(pin) : Setup kısmında input olarak ayarladığımız bir pinden dijital değer almamızı sağlar.Butonlar buna örnek verilebilir.

->analogRead(analogpin) :Bu da digitalRead() komutu gibi çalışır ancak analog girdileri alırken kullanılır.Örneğin ; potansiyometreden değer okurken.

->analogWrite(pin,değer) : Burada da ayarlanan pine değer kısmından pwm değerleri gönderebilirz. Bu sayede de bir ledin parlaklığını ayarlarken kullanılabilir.

->delay(milisaniye) : Programı içine yazacağınız milisaniye değeri kadar bekletir.

 

    Evet  , bu komutlar ilk etapta arduino programlamada sıklıkla kullanacağımız komutlardı. Bunların dışındaki diğer komutlara da program yazarken değinmeye çalışacağım.Bir sonraki yazıda görüşmek üzere ...


 

0 yorum:

Yorum Gönder